Onlangs sprak ik met collega’s over onze goede voornemens voor 2024. Zowel op persoonlijk gebied (hallo, meer sporten… 😉) als in de zakelijke sferen bij verschillende opdrachtgevers. Vol enthousiasme brainstormen we over thema’s zoals duurzaamheid en innovatie, maar mijn gedachten dwalen af. Want wat willen we precies zeggen met deze containerbegrippen? Het kan voor de één een compleet andere betekenis hebben dan voor de ander. Dat zette me aan het denken over de manier waarop die containerbegrippen worden ingezet in marketing en communicatie. Want als deze termen zo verschillend geïnterpreteerd worden, is het dan wel verstandig om ze te gebruiken? In dit blog gaan we verder in op containerbegrippen en hoe je deze vermijdt bij het schrijven van een tekst.

De geboorte van het containerbegrip

Containerbegrippen zijn woorden die vaak worden gebruikt, maar weinig concrete beelden oproepen. Ze zijn vaag en groot, en wekken soms zelfs andere associaties op dan bedoeld. Toch zijn deze begrippen ooit begonnen als krachtige woorden. Maar doordat ze in korte tijd zo vaak zijn gebruikt, hebben ze hun impact verloren. Neem ‘duurzaamheid’: tien jaar terug had dit woord een heldere betekenis die te maken had met milieu-initiatieven. Nu is het zo breed dat je als lezer zelf moet zoeken naar wat er bedoeld wordt. Is het bestendigheid, langdurigheid of totaal iets anders? De oorspronkelijke boodschap is in dit geval al verwaterd.

Containerbegrippen: de valkuil van vage taal

Waarom je containerbegrippen wilt schrappen uit je communicatie

Containerbegrippen zijn populair bij marketeers, beleidsmakers en communicatieprofessionals. Ze worden gezien als een snelle en makkelijke manier om complexe of abstracte ideeën te communiceren. Maar ze kunnen juist verwarring zaaien bij je doelgroep. Daarnaast komen containerbegrippen oppervlakkig over en ze missen persoonlijkheid. Neem bijvoorbeeld een tekst die begint met ‘Onze organisatie streeft naar innovatie en duurzaamheid’. Het klinkt goed, maar wat zegt het nu echt? Het roept geen duidelijke beelden op en laat veel ruimte voor eigen invulling. Mensen kunnen zich niet goed identificeren met zo’n vaag statement. En als mensen zich niet kunnen inleven, gaat je boodschap verloren.

Zo schrijf je een tekst zonder containerbegrippen

Maar hoe schrijf je een tekst die effectief is, zonder vaag taalgebruik? Geen zorgen, we delen een aantal praktische tips die je kunnen helpen bij het schrijven van een scherpe en doeltreffende boodschap.

  1. Maak het persoonlijk. Richt je tekst op de mensen die je wil bereiken. Spreek direct tot je lezers en laat zien hoe jouw boodschap relevant is voor hun leven of werk. Een persoonlijke band vergroot begrip en betrokkenheid bij je lezer. 
  2. Vermijd vage termen en vakjargon. Woorden als ‘duurzaamheid’, ‘innovatie’ en ‘flexibiliteit’ zijn voor veel mensen zogenaamde frustratiewoorden geworden. Ga liever voor specifieke termen die het doel van je boodschap beter overbrengen. Zo voorkom je misverstanden!
  3. Wees concreet met voorbeelden. Gebruik echte voorbeelden die jouw boodschap illustreren. Concrete situaties en ervaringen maken je tekst levendig en gemakkelijker te begrijpen voor je doelgroep.
  4. Wees specifiek met acties. Als je wilt dat de lezer iets doet, geef dan duidelijke en concrete stappen. Vermijd vage oproepen zoals ‘steun ons initiatief’. Zeg liever wat mensen precies kunnen doen, zoals ‘teken onze petitie’ of ‘doneer een bedrag’. 
  5. Test je tekst. Voordat je je tekst publiceert, laat het lezen door anderen die tot je doelgroep behoren. Check bij hen of de boodschap duidelijk is en of ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht.

Containerbegrippen: de valkuil van vage taal

Ons advies? Wees jezelf!

Een containerbegrip kan een makkelijke keuze zijn, maar waarom zou je niet gewoon je eigen woorden gebruiken? We dagen je uit om woorden te vinden die dicht bij jezelf liggen. Kies voor ‘eigenheid’ in plaats van ‘authenticiteit’. Of ‘blijvend’ in plaats van ‘duurzaam’. Of ‘vernieuwing’ in plaats van ‘innovatie’. En heb je wat hulp nodig bij het vinden van de juiste toon, bijvoorbeeld bij het schrijven van een vacaturetekst? Twijfel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag bij het vinden van de juiste woorden, zodat je voortaan je doelgroep echt bereikt.