Zo’n 25 jaar geleden had Sire een bewustwordingscampagne met de kreet: ‘Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?’. De kreet ging over de onzichtbare rol die de man had tijdens de opvoeding van de kinderen. Zo heb ik me in de afgelopen jaren ook meerdere malen gevoeld; een stille kracht op de achtergrond. Maar wél met veel trots.

Mijn rol is meer een rol achter de schermen: zorgen dat de schoorsteen blijft roken en (on)zichtbaar faciliteren dat iedereen comfortabel haar werk kan doen. Kort samengevat: al mijn collega’s zijn van het vertellen; ik meer van het tellen. De cijfertjes, dat is mijn ding.

Dienend leiderschap

Daarnaast geloof ik in dienend leiderschap en de verantwoording laag in de organisatie leggen. Ik geloof er niet in om collega’s op te leggen hoe ze dingen moeten doen, maar kijk juist naar waar zij zelf behoefte aan hebben en faciliteer hen daar in. Dienend leiderschap dus, vanuit vertrouwen.

Get the Cake | Norbert Berns | Dienend leiderschap

Creatieve kant

Gelukkig kan ik ook mijn creatieve kant kwijt in het meedenken naar oplossingen of in welke koers we varen als organisatie. Doordat ik wat verder van de operatie af sta, kan ik met een frisse(re) blik naar dingen kijken en daar vervolgens een mening over hebben.

Ik kan on-ge-lo-fe-lijk trots zijn op ons team

Bijvoorbeeld wanneer we in de groepsapp een vraag delen die we met elkaar oplossen. Of op de enthousiaste verhalen die ik hoor over projecten waarin zij een actieve, initiërende rol hebben gehad. Het is ontzettend leuk om social posts van opdrachtgevers voorbij te zien komen die door mijn collega’s gemaakt zijn.

Ook kan ik erg trots zijn wanneer ik zie dat het team onderling verbinding met elkaar heeft en voor elkaar klaarstaat. In goede en slechte tijden. Het komt bijvoorbeeld nooit voor dat de ene collega niks doet, terwijl de ander de hoeveelheid werk niet meer aankan. We helpen elkaar allemaal graag en maken gebruik van elkaars kennis en talenten. Dat vind ik mooi om te zien.

Get the Cake | Norbert Berns

Groei

Maar het meest kan ik genieten wanneer ik iemand zie groeien. Groeien in kennis, competenties of in een bepaalde rol binnen het team. Groei kan ook op persoonlijk vlak zijn, of wanneer een collega aangeeft ergens níet uit te komen, terwijl diegene dat drie maanden eerder nooit zou durven zeggen.

Bij Get the Cake hebben we een open cultuur waarin niet alleen de dingen die goed gaan worden gedeeld, maar ook de dingen die niet goed gaan. Dat is belangrijk om te groeien, want bij het groeien is het onvermijdelijk om soms te vallen. En dan vind ik het belangrijk om als werkgever de nodige steun te bieden en te zien dat er desondanks nieuwe stappen zijn gemaakt.

En daarnaast ben ik ook wel weer de nuchtere Achterhoeker. Of die man uit de Sire campagne. Ik mag mijn trots wel vaker tonen en uiten. En laat dat nu mijn doel zijn voor de rest van 2023!