Begint jouw vacaturetekst met: ” Wij zijn op zoek naar de perfecte kandidaat voor onze geweldige functie binnen ons te gekke bedrijf”? Daar gaat het al mis. Waarom? De perfecte kandidaat bestaat namelijk niet en de openstaande functie is vast niet alleen fantastisch, evenals jouw organisatie. En daarmee hebben we meteen de kern te pakken van hoe je een goede vacaturetekst schrijft: eerlijk en realistisch. Maar hoe zorg je dat jouw tekst opvalt tussen al die andere vacatures? Samen met loopbaan consultant Suzette Hesseling (MRKTNG.nl) ben ik, Eva (marketing- en communicatiespecialist), om tafel gegaan. Wij hebben onze kennis en ervaring omgezet in vijf handige tips.

1. Schep een realistisch beeld

33% van de nieuwe collega’s gaat binnen zes maanden op zoek naar een nieuwe baan. Vaak is een tegenvallende realiteit de boosdoener. Een realistisch beeld van de functie én de organisatie begint al bij de vacaturetekst. Suzette: ”Ik vraag mijn opdrachtgevers altijd welke hobbels iemand gaat tegenkomen. Dat kunnen de naweeën zijn van de reorganisatie die ze net achter de rug hebben. Of het groepje doorgewinterde collega’s die niet van verandering houdt.’’ 

2. Wees creatief en uniek

Het is tijd om creatief te worden en je te onderscheiden van de massa. Je weet vast al wel dat de juiste kop een verschil kan maken. Dus waarom zou je niet dezelfde principes toepassen op je vacaturetekst? Dat kan al met een pakkende titel of grappige insteek. Vacature voor de food-industrie? Geef een draai aan je tekst door er een recept van te maken. Een vacature voor de technische sector? Maak een tekst als handleiding. Werf je voor de agri-wereld? Bedenk een verhaal rondom Bertha de koe die een nieuwe collega zoekt. Met andere woorden: zoek iets waarbij mensen stoppen met scrollen. Vergeet niet om clichés en vakjargon te vermijden. Houd het persoonlijk, leesbaar en luchtig. 

Tips voor je vacaturetekst

3. Geen vage taal, maar concrete voorbeelden

Geef duidelijk aan wat je van de kandidaten verwacht. Vermijd vage termen zoals teamspeler en flexibel– of geef context. ‘’Bij ons krijg je regelmatig te maken met spoedaanvragen. Daarom zoeken we een flexibel persoon die snel kan schakelen.’’ Ook handig: beschrijf specifieke taken en verantwoordelijkheden. Suzette: “Stel deze nieuwe collega begint a.s. maandag, met welk project gaat diegene dan aan de slag?” Probeer niet alles in je vacaturetekst te stoppen, maar alleen het belangrijkste. Stuur daarom aan op een kennismaking en leer elkaar dan beter kennen. 

4. Onthul de bedrijfscultuur

Potentiële kandidaten willen weten of ze goed in jouw bedrijf passen. Dus geef ze een glimp van de sfeer en cultuur. Hoe ziet de lunchpauze eruit? Gaan collega’s een blokje om, lunchen ze achter hun bureau? Misschien hebben jullie een maandelijkse pizza-avond of een interne pingpong competitie? Maar overdrijf het niet. Gaat het gros van de collega’s op vrijdagmiddag na een blikje cola naar huis? Dat is ook prima. Vraag ook eens aan je collega’s wat ervoor zorgt dat zij elke dag met een glimlach naar werk komen. Dat is goede input voor je tekst.

Get the Cake

5. Salaris: show me the money

Wel of geen salarisindicatie: een terugkerende discussie. ‘’Veel bedrijven willen geen kandidaten aantrekken die puur afgaan op salaris terwijl dat een (meer dan) wezenlijk onderdeel is van werk. Transparantie voorkomt teleurstelling en verspilde tijd voor beide partijen”, aldus Suzette. Hoewel sommige recruiters ervoor kiezen om de kaarten tegen de borst te houden en de salarisinformatie voor later in het sollicitatieproces te bewaren, kan het bieden van een salarisindicatie juist voordelen hebben. Tijdens een gesprek kom je er vanzelf achter of iemand ook intrinsiek gemotiveerd is. Juist bang dat het salaris afschrikt? Dan spelen er andere issues ;). Dus gooi die salarisindicatie erin. Benadruk daarom dat het salaris bespreekbaar is op basis van ervaring en vaardigheden.

MRKTNG.nl & Get the Cake
Naast salaris zijn kandidaten ook geïnteresseerd in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat doen jullie aan vitaliteit, welke ontwikkelmogelijkheden zijn er, hoe is het pensioen geregeld, werken jullie met een bonus? Beschrijf alles zo concreet mogelijk.

Bijvoorbeeld:
– Een goede pensioenregeling > Een pensioenregeling waarin wij 75% bijdragen
– Een bonusregeling > Een jaarlijkse prestatiebonus van maximaal 5%

Extra tips

  • Maak het de kandidaat zo makkelijk mogelijk om in contact te komen en stuur aan op een laagdrempelige kennismaking. Vermijd dus lange formulieren en verplichte velden.
  • Bied al in de vacaturetekst de mogelijkheid om eens te bellen of mailen met een collega in een soortgelijke functie. 
  • Bewaar ook wat informatie voor de gesprekken die je gaat voeren. Vooral gedetailleerde bedrijfsinfo over producten en diensten horen niet thuis in een vacaturetekst.

Vijf vacature vermijders: dingen die je niet terug wilt lezen

  • Marktconform salaris
  • Spin in het web
  • Duizendpoot
  • Schaap met de vijf poten
  • Ben jij of ken jij…

Zetje nodig?

Het schrijven van een vacaturetekst kan een hele klus zijn. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen! Ons team van marketing- en communicatiespecialisten staat klaar om je te helpen bij het schrijven van wervende (vacature)teksten. Onze collega’s van MRKTNG.nl kunnen je ondersteunen door met werving en selectie jouw marketingteam compleet te maken. Wil je meer informatie over de werving en selectieprocedure van MRKTNG.nl, neem dan vrijblijvend contact op met Suzette Hesseling via: suzette@mrktng.nl of 0620832547.