Een herkenbare en consistente huisstijl is een krachtig hulpmiddel voor elk bedrijf. Het is een strategische keuze die een groot effect kan hebben op hoe jouw bedrijf wordt waargenomen door jouw doelgroep en hoe jij met hen communiceert. Het gaat veel verder dan alleen een aantrekkelijk logo en de juiste kleuren. In dit blog geef ik jou vijf voordelen van het hebben van een herkenbare huisstijl en het consistent doorvoeren hiervan.

 

1. Een herkenbare en consistente huisstijl zorgt voor herkenning van je bedrijf

Een krachtige huisstijl is als een visitekaartje voor jouw bedrijf. Door consistent te zijn in al je communicatie en marketing, kan je doelgroep je sneller herkennen. Binnen het model van Birkigt & Stadler, de Corporate Identity Mix, wordt de link gelegd tussen de persoonlijkheid van je bedrijf (corporate identity) en hoe de buitenwereld je ziet (imago). De corporate identity is wat je zelf bepaalt, terwijl het imago is hoe anderen naar je kijken.

Get the Cake - Corporate identity mix
De ‘Corporate Identity Mix’ van Birkigt & Stadler.

Een sterke corporate identity heeft een duidelijk voordeel: je doelgroep kan eenvoudig en snel connecties leggen met jouw bedrijf. Dit gebeurt wanneer je jouw persoonlijkheid uitdrukt in drie aspecten: communicatie, gedrag en symboliek. We laten communicatie en gedrag even buiten beschouwing, maar symboliek is hier interessant.

Symboliek draait om de visuele uitingen van je bedrijf, oftewel de visuele identiteit. Hieronder vallen zaken als het logo, kleurgebruik, vormgeving, fotografie, illustraties en typografie. Met een krachtige visuele identiteit wordt communicatie een stuk eenvoudiger. Doordat klanten jouw huisstijl herkennen, staan ze meer open voor je boodschap of product. Een bekend voorbeeld hiervan is McDonald’s, waar het gele “M”-logo en het rode kleurenschema typerend zijn voor hun huisstijl. We herkennen allemaal die grote gele M als het symbool van McDonald’s, toch?

2. Een herkenbare en consistente huisstijl straalt professionaliteit uit

Een doordachte huisstijl straalt professionaliteit uit, wat laat zien dat je oog hebt voor detail en toewijding aan kwaliteit. Consistentie in zowel visuele als verbale uitingen creëert een gevoel van betrouwbaarheid, wat van cruciaal belang is om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen. Het verschil tussen serieus genomen worden en over het hoofd gezien worden, kan afhangen van de professionele uitstraling van jouw bedrijf.

Een goed voorbeeld van zo’n professionele aanpak zien we bij het wereldberoemde technologiebedrijf met een voorliefde voor een minimalistisch en strak design, zowel in producten als marketing. Welk bedrijf bedoel ik? Juist, Apple. De huisstijl van Apple weerspiegelt de nauwgezette aandacht voor detail en toewijding aan kwaliteit die het bedrijf hanteert in al zijn producten en diensten. Deze consistente benadering in visuele en verbale communicatie draagt bij aan het betrouwbaarheidsgevoel dat Apple uitstraalt. Het heeft het bedrijf een wereldwijde reputatie opgeleverd vanwege de hoogwaardige en betrouwbare aard van zijn producten.

Get the Cake - 5 voordelen van een herkenbare en consistente huisstijl

3. Een herkenbare en consistente huisstijl weerspiegelt de identiteit van je bedrijf

Een huisstijl omvat meer dan enkel grafische elementen. Het is een afspiegeling van de persoonlijkheid van je bedrijf, zoals eerder besproken aan de hand van de Corporate Identity Mix van Birkigt en Stadler. Het is essentieel dat de visuele elementen van je huisstijl niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook consistentie vertonen met de kernwaarden en boodschap van je bedrijf. Hierdoor ontstaat een coherente en herkenbare identiteit die klanten helpt bij het associëren van je bedrijf met specifieke waarden en principes.

4. Een consistente huisstijl zorgt ervoor dat uitingen beter op elkaar afgestemd worden

Een herkenbare en consistente huisstijl vergemakkelijkt de coördinatie van diverse uitingen binnen het marketing- en communicatieteam. Of het nu gaat om je website, sociale media, advertenties, drukwerk of zelfs de verpakking van je producten, een consistente huisstijl zorgt ervoor dat al deze elementen op elkaar zijn afgestemd. Dit resulteert in een samenhangende merkbeleving en draagt bij aan het overbrengen van een uniforme boodschap naar je doelgroep.

Om de huisstijl te waarborgen, kan je bedrijf deze vastleggen in een huisstijlhandboek. Dit handboek bevat gedetailleerde richtlijnen voor zaken als het juiste gebruik van het logo, kleurenschema, typografie, grafische elementen, en zelfs de toon en stijl van de communicatie. Hierdoor begrijpen alle teamleden binnen het bedrijf, evenals externe partners en bureaus, hoe de huisstijl moet worden toegepast en gehandhaafd. Het huisstijlhandboek fungeert als een waardevol naslagwerk en voorkomt inconsistenties, waardoor een gestroomlijnde uitstraling van je bedrijf wordt gewaarborgd.

5. Een consistente huisstijl zorgt voor efficiëntie van je marketing- en communicatieteam

Een herkenbare en consistente huisstijl vereenvoudigt het werk van je marketing- en communicatieteam. Ze hoeven niet telkens opnieuw creatieve beslissingen te nemen over de visuele identiteit van je bedrijf. Dit bespaart tijd en middelen en stelt het team in staat om zich te concentreren op de strategische aspecten van hun werk, zoals het ontwikkelen van sterke inhoud en het bouwen van relaties met de doelgroep. 

Get the tipmijn collega Noëlle schreef een blog over handige Google Chrome extensies voor marketeers. Een must-read als je het mij vraagt. Het maakt je leven als marketeer zoveel makkelijker. 

En nu, aan de slag!

Een herkenbare en consistente huisstijl biedt aanzienlijke voordelen voor jouw bedrijf. Het versterkt de herkenbaarheid, straalt professionaliteit uit, weerspiegelt je identiteit, helpt bij de coördinatie van uitingen en verbetert de efficiëntie van je marketing- en communicatieteam. Het is een slimme investering die zichzelf ruimschoots kan terugverdienen en veel tijd bespaart. Tijd is geld, dus reken uit je winst ;). 

Heb jij jouw huisstijlhandboek ergens hoog op een plank liggen? Moet je het stof er vanaf blazen? Of heb jij een herkenbare huisstijl, maar zie jij nog ruimte voor verbetering voor het consistent doorvoeren hiervan? Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden die er zijn. Wil je eens met ons sparren of heb je advies nodig? Neem via de buttons hieronder contact met ons op via Whatsapp, telefoon of e-mail.